38-321 Staszkówka
ul. Św. Jana Pawła II 3
W kwietniu i maju kontynuowaliśmy zajęcia „Wiem co jem” w stałej obsadzie.
Na zajęciach postawiliśmy na umiejętności praktyczne np. każdy uczestnik został zważony
i zmierzony, a następnie nauczył się obliczać własne BMI (Body Mass Index). Wskaźnik potrzebny
do określenia nadwagi i niedowagi. Utrzymywanie tego wskaźnika na odpowiednim poziomie
zapobiega pojawieniu się groźnych chorób związanych z otyłością.
Dokładnie przeanalizowaliśmy proces trawienia pokarmów w organizmie ludzkim, wspierając się
korpusem człowieka z wyjmowanymi narządami. Teraz już wiemy jak wygląda żołądek, wątroba,
jelito cienkie i grube czy trzustka. Wiemy również jak pokarm krąży w układzie pokarmowym
i dociera do wszystkich komórek naszego ciała. Tutaj pomocne okazały się filmy o trawieniu
i kubkach smakowych z serii „Było sobie życie”. Poznaliśmy także witaminy, które są niezbędne
dla prawidłowego procesu odżywiania się. Wiemy w jakich produktach spożywczych występują
i jakie mają znaczenie dla człowieka.
Dzięki zajęciom w dalszym ciągu rozwijamy kompetencje kluczowe takie jak: porozumiewanie
się w języku polskim, rozwijanie kompetencji naukowo – technicznych, rozwijanie kompetencji
informatycznych poprzez korzystanie z nowych technologii IT, umiejętność uczenia się poprez
wspólną naukę i zabawę, doskonalenie kompetencji społecznych poprzez rowijanie umiejetności
pracy w grupie, zespole.
Przed nami jeszcze kilka zajęć, a potem wakacje. O zasadach zdrowego odżywiania
powinniśmy przede wszystkim pamiętać w czasie wolnym, bo w dbaniu o własne zdrowie nie ma
wakacji.
Opracowała: MM
38-321 Staszkówka
ul. Św. Jana Pawła II 3