Warsztaty „Wiem co jem” prowadzone są w ramach realizacji projektu ,,Placówka Wsparcia Dziennego dla dzieci i młodzieży z terenu gminy Moszczenica”. Zajęcia odbywają się w dwóch grupach wiekowych, dla młodszych i starszych uczniów. Głównym celem zajęć jest rozwijanie kompetencji kluczowych takich jak: porozumiewanie się w języku polskim na każdych zajęciach, rozwijanie kompetencji naukowo-technicznych poprzez wykonywanie prostych doświadczeń mających na celu pokazanie różnych procesów zachodzących w życiu codziennym, rozwijanie kompetencji informatycznych poprzez korzystanie z nowych technologii IT, umiejętność uczenia się poprzez wspólną naukę i zabawę, kompetencji społecznych poprzez rozwijanie umiejętności pracy w grupie, zespole.
Realizację zajęć rozpoczęliśmy, od poznania popularnej przyprawy domowej, jaką jest sól kuchenna. Odbyliśmy wirtualną wycieczkę do Kopalni Soli w Wieliczce aby poznać historię tego produktu. Poznaliśmy jej pozytywne i negatywne znaczenie dla zdrowia i życia człowieka oraz próbowaliśmy słonych przekąsek .Na kolejnych zajęciach poznaliśmy wpływ cukru na zdrowie człowieka. Również odbyliśmy wycieczkę wirtualną do cukrowni aby poznać etapy produkcji cukru. Przygotowywaliśmy plakaty dotyczące piramidy zdrowego odżywiania. Mogliśmy tutaj popracować w grupach i wykazać się swoimi zdolnościami plastycznymi. Poznawaliśmy walory odżywcze, a także smakowe, niektórych mniej znanych warzyw i owoców oraz ich nazewnictwo w języku łacińskim. Wykonywaliśmy także doświadczenia z białkami i drożdżami, czyli pospolitymi grzybami stosowanymi w naszej kuchni. Mówiliśmy, także o grzybach jadalnych i trujących, które możemy spotkać w naszych polskich lasach. Poznaliśmy także tajemnice ludzkiego ciała – poznając szkielet człowieka, czyli najważniejsze elementy stanowiące rusztowanie naszego organizmu oraz budowę serca, płuc, wątroby i innych narządów wewnętrznych. Jako pomoc posłużył nam szkielet człowieka zakupiony w ramach projektu.
Niestety pandemia co jakiś czas utrudnia nam regularne prowadzenie zajęć, ale myślę, że uda nam się jeszcze zrealizować kilka ciekawych tematów związanych ze zdrowym odżywianiem.