38-321 Staszkówka
ul. Św. Jana Pawła II 3
Grupa uczniów młodszych biorących udział w zajęciach Wiem co jem wytrwale pracuje w tym roku szkolnym. Tylko w okresie od końca grudnia 2021 do stycznia 2022 zajęcia nie odbywały się, ponieważ wprowadzono zajęcia online. Regularnie spotykamy się w każdy wtorek, a w lutym, marcu br. jeszcze dodatkowo w piątki. Ze względu na częstsze spotkania i duże zainteresowanie uczniów program zajęć został poszerzony o nowe tematy zajęć.
W grudniu dołączył także do zajęć jeden uczeń – Adam Hudzik, który bardzo aktywnie pracuje na zajęciach. Na pochwałę zasługuje również Szymon Skiba, który od samego początku bierze udział w spotkaniach. Uczeń ten nie tylko pracuje aktywnie, ale dodatkowo sam z własnej woli, zawsze pomaga nauczycielowi w porządkowaniu miejsca pracy po zajęciach.
Na zajęciach w dalszym ciągu rozwijamy kompetencje kluczowe takie jak: porozumiewanie się w języku polskim na każdych zajęciach, rozwijanie kompetencji naukowo – technicznych poprzez wykonywanie prostych doświadczeń mających na celu pokazanie różnych procesów zachodzących w życiu codziennym, rozwijanie kompetencji informatycznych poprzez korzystanie z nowych technologii IT, umiejętność uczenia się poprez wspólną naukę i zabawę, doskonalenie kompetencji społecznych poprzez rowijanie umiejetności pracy w grupie, zespole. Prowadzilismy doświadczenia i obserwacje takie jak: zakładaliśmy hodowlę pleśniaka – na chlebie, pomarańczy i marchewce, obserwowaliśmy fermentację mlekową i alkoholową – wykorzystując do tego jogurt naturalny i domowy sok z aronii. Badaliśmy też wpływ alkoholu na zdrowie człowieka – wykonując doświadczenie dotyczące denaturacji białka. Poznawaliśmy także witaminy, uczyliśmy się jak robić zdrowe zakupy. Poznawaliśmy również niektóre choroby, które mogą rozwijać się u człowieka, gdy nie stosuje zasad zdrowego odżywiania.
Jeżeli nadal będziemy pracować tak jak do tej pory, to uda nam się zrealizować jeszcze kilka ciekawych tematów.
Opracowała: MM
38-321 Staszkówka
ul. Św. Jana Pawła II 3